Mgr. SZABÓ Csilla

 

1963. Szeptember 28-án születtem, Komáromban, de akkor még nem voltam komáromi. A gyermekkorom meghatározó életem alakulásában. Szüleim falusi tanítóként Perbetén minden télen színdarabot tanítottak be a falu fiatalságának. A szerelem itt kezdődött. A kultúrházban hideg volt, hát a nappalinkban próbáltak. A próbákat az előszoba szőnyegén hasalva lestem. Komáromban érettségiztem, majd a Nyitrai Tanítóképző Főiskolán szereztem diplomát. Komáromban, a Béke utcai Alapiskolában kezdtem tanítani. Közben posztgraduális képzésen drámapedagógus végzettséget szereztem Zsámbékon. Jó közösség, jó munka volt. Szerettem.

A mai napig hálásan gondolok arra a korszakra. Amikor Kiss Péntek Jóska lett a Komáromi Jókai Színház igazgatója, akkor felvetette, hogy mehetnék a színházba művészeti titkárnak. Mentem, és maradtam még néhány évig akkor is, amikor már Tóth Tibor lett a színház igazgatója. Hét évet töltöttem a színházban, majd visszamentem tanítani. Jelenleg Csallóközaranyoson tanítok. A tanítás csak egy kis szelete az életemnek. Mániám a közösségépítés. Az Őrsújfalui És?! Színház! ad teret a közösségi munkának. 25 éve működik, és kinőtt belőle az ÉS Polgári Társulás, amely kulturális tevékenységet folytat. Különböző programjaink vannak: kézműves work shopok, foglalkozások, színjátszó tábor, fesztivál, színházi estek, dráma work shopok. Mindezt pályázati támogatásokból finanszírozzuk, és rengeteg önkéntes munkát pakolunk bele. Ezen kívül természetesen színházat csinálunk. A 25 év alatt sok jó előadást készítettünk, melyek elkészítését rendezőként és dramaturgként, irányítottam. Sok díjat nyertünk, számos rangos fesztiválon vettünk részt. Ez fontos, de nem ez a lényeg. A lényeg az alkotás. Létre hozni valamit, ami szép, ami építi a lelket, ami összeköt.

Nehéz döntés volt vállalnom, hogy függetlenként indulok a helyhatósági választásokon, hiszen nem vagyok politikus alkat. Apám mindig azt mondta, hogy maradjak annyira szabad, hogy az Istenen és saját magamon kívül bárkinek nemet mondhassak. A testületnek a város érdekeit kell szem előtt tartani, és az igényességnek kellene annak a vezérelvnek lennie, ami mozgat mindenfajta tevékenységet. Hiszem, hogy sikerül egy élhetőbb, igényesebb Komáromért dolgozni, hát ezért vállaltam.